YÖS nedir?
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.
Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.
YÖS sınavına başvurma koşulları?
Yabancı bire ülke vatandaşı olmak ya da mülteciler dahil, hiçbir devletin uyruğunda olmamak.
Türk liselerinin veya Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun durumda bulunmaları.
Tercih etmek istedikleri yükseköğretim kurumlarının belirlenen kayıt koşullarını taşımaları.
YÖS sınavına kimle başvurabilir?
Türkiye’de okumak isteyen Yabancı uyruklu öğrenciler.
Lise öğrenimini yurt dışında tamamlayan T.C. vatandaşı ya da uyruğundan biri T.C. veya K.K.T.C. olan çifte vatandaşlar.
Doğumla yabancı uyruklu olup sonradan T.C. vatandaşlığına geçen çifte vatandaşlar (Lise öğrenimini Türkiye’de yapsalar dahi).
Doğumla T.C. vatandaşı olan çifte vatandaşlar, eğer T.C. vatandaşlığından çıkıp mavi kart aldıkları takdirde başvurabilirler.
YÖS sınavına kimle giremez?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar.
Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlarla, önceki yıllarda katıldıkları YÖS’te sahtekârlık yaptıkları saptananlar.
Kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanlar.
YÖS nasıl bir sınavdır?
YÖS, iki testten oluşan bir “değerlendirme sınavı”dır. Bu testlerden birisi olan “Temel Öğrenme Becerileri Testi”, adayların soyut düşünme güçlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu test, dile olabildiğince az dayanmakta, bununla birlikte soruların hem Türkçe hem de İngilizce açıklamaları bulunmaktadır.
“Türkçe Testi” ise adayların, Türkçe yazılmış ifadeleri anlama düzeylerini ölçme amacını gütmektedir. Öğrencilerin üniversitelere kabul edilmelerinde asıl olarak Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı esas alınmaktadır. Fakat son yıllarda bazı üniversiteler Türkçe testi sonucunu da dikkate almaya başlamışlardır.
1,397 toplam ziyaret